ΜΠΟΡΕΙ Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Όταν αναφερόμαστε στο κόκκινο κρέας εννοούμε το χοιρινό, το μοσχάρι, το βοδινό, το κατσίκι, το αρνί, το κυνήγι (αγριογούρονο, ελάφι, ζαρκάδι) και όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα τους (π.χ. αλλαντικά).

Σε γενικές γραμμές, το κόκκινο κρέας θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνη. Ωστόσο,  η αυξημένη κατανάλωση του έχει συσχετιστεί με αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Αρκετές μελέτες δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερο από 160 γρ. κόκκινου κρέατος (2 μερίδες).
  • Ορισμένα κρέατα προμηθεύουν τον οργανισμό μας με αρκετό κορεσμένο λίπος με αποτέλεσμα την αύξηση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
  • Κατά την επεξεργασία του κόκκινο κρέατος μέσω της ζύμωσης ή του καπνίσματος μπορεί να σχηματιστούν καρκινογόνα χημικά συστατικά όπως νιτρώδη (νιτροζαμίνες) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
  • H υψηλή κατανάλωση αλλαντικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Οι πρωτεΐνες  αιμογλοβίνη και μυογλοβίνη που βρίσκονται κυρίως στο αρνί και το κατσίκι αντιδρούν με χημικές ουσίες του οργανισμού και συνδέονται με καρκινογενέσεις.
  • Μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή διαθεσιμότητα κρέατος με τον αυξημένο επιπολασμό της παχυσαρκίας.

Τελικά μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά με μέτρο! Προσπαθείτε να μην υπερβαίνετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Επιλέγετε κρέατα με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος όπως είναι το μοσχάρι ενώ αν επιλέξετε το χοιρινό, αφαιρείτε το ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Celada, P., Bastida, S. and Sánchez-Muniz, F. (2016). To eat or not to eat meat. That is the question. Nutrición Hospitalaria, 33(1).

Rouhani MH, Salehi-Abargouei A, Surkan PJ, Azadbakht L. Is there a relationship between red or processed meat intake and obesity? A systematic review and meta-analysis of observational studies. Obes Rev. 2014 Sep;15(9):740-8. doi: 10.1111/obr.12172.