ΟΦΕΛΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στη χορτοφαγική διατροφή. Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομιών προϊόντων ή αυγών. Υπάρχουν πολλοί τύποι χορτοφαγικών διαιτών. Μερικές από αυτές είναι:  

  • Βλαστοφαγία (sproutarianism)
  • Φρουτοφαγία (fruitarianism)
  • Ωμοφαγία (raw-foodism)
  • Αυστηρή φυτοφαγία (veganism)
  • Ωο-φυτοφαγία (ovo-vegetarianism)
  • Λακτο-φυτοφαγία (lacto-vegetarianism)
  • Ψαρο-, Πτηνο- και Ημι- φυτοφαγία (pesco-, pollo- και semi- vegetarianism)

Τα οφέλη από την υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι πολυάριθμα, όταν αυτή ακολουθείται σωστά. Συγκεκριμένα, η χορτοφαγία συμβάλλει:

  • Στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.
    Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων όταν ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε: δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες,  επιτυγχάνονται σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μείωση της χοληστερόλης.
  • Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
    Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει σε θετική συσχέτιση μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και της μείωσης κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου όπως: του παχέος εντέρου, του γαστρεντερικού σωλήνα, του στήθους και του προστάτη. Υπεύθυνες για την αντικαρκινική δράση φαίνεται να είναι οι φυτικές ίνες και οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στα προϊόντα σόγιας.
  • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
    Οι φυτικές τροφές τείνουν να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, λίπη και χοληστερόλη σε αντίθεση με τις ζωικές. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου, που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Καλύτερη διαχείριση της νεφρικής ανεπάρκειας.
    Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτικές πηγές φαίνεται να είναι πιο ευεργετικές για την υγεία των νεφρών από τις ζωικές. Μία χορτοφαγική διατροφή μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης του ορού με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση τη νεφρικής ανεπάρκειας.

Συνεπώς, μία χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με πλήθος ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες C και Ε, μαγνήσιο και κάλιο. Το κλειδί για το γενικό πληθυσμό είναι να ακολουθούν μία διατροφή, βασισμένη στο Μεσογειακό πρότυπο, πλούσια σε μόνο- και πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να περιοριστεί στη 1 φορά την εβδομάδα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Leitzmann, Vegetarian diets: what are the advantages?, Forum Nutr. 2005;(57):147-56

Winston J Craig, Health effects of vegan diets, American Society for Nutrition, 2009

Becoming a vegetarian. (2017).
health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian