ΠΩΣ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ;

Η περίοδος των εορτών τελείωσε και πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται ποιο είναι το μαγικό φίλτρο που θα τους οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Τα γιορτινά τραπέζια είναι συνήθως πλούσια σε γλυκά, αλκοόλ και πυκνά θερμιδικά γεύματα με αποτέλεσμα μετά το πέρας αυτών να βλέπουμε ένα διαφορετικό νούμερο στη ζυγαριά…

Η μαγική λέξη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Θέτοντας μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους θα είναι ευκολότερο να αποκτήσουμε την ευεξία που αναζητούμε. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο κοντά στο επιθυμητό βάρος.

  • Αποβάλλετε τα αρνητικά αισθήματα όπως τύψεις και ενοχές. 

Να θυμάστε πως μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφίμων όταν αυτά καταναλώνονται με μέτρο.

  • Μην καταφύγετε σε περιοριστικές δίαιτες. 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές δίαιτες που υπόσχονται την άμεση απώλεια βάρους (δίαιτα yo-yo, χημικές ή μονοφαγικές δίαιτες κ.λ.π.). Τέτοιου είδους δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις ή μείωση του βασικού μεταβολισμού. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να φανεί πιο αποτελεσματικό από ένα διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

  •  Μην παραλείπετε γεύματα.

Συχνά επικρατεί η θεωρία πως η παράλειψη γευμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και επομένως τη γρήγορη απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αυτή η κίνηση είναι που πυροδοτεί τα τσιμπολογήματα και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής. Προγραμματίστε το ημερήσιο διαιτολόγιο σας με 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ.

  • Επιλέξτε καλές πηγές πρωτεϊνών, προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

Στόχος μας είναι να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζοντας όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα, επιτυγχάνουμε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Προσθέστε καλά λιπαρά στα γεύματα σας.

Η κατανάλωση ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι κύριες πηγές αυτών είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και οι σπόροι.

  • Ενυδατωθείτε επαρκώς.

Η ημερήσια κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών μπορεί να αποδειχθεί  ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποβολή των κατακρατήσεων και στην τόνωση του οργανισμού. Αυξήστε την κατανάλωση νερού, προσθέτοντας φρούτα, λαχανικά, σούπες ή τσάι στο διαιτολόγιό σας.

  • Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους άσκησης.
    Όσοι έχουν ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα  ίσως να μην προλαβαίνουν μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Το κλειδί είναι να ορίσουν συγκεκριμένους στόχους άσκησης όπως το περπάτημα από και προς το χώρο εργασίας ή η ποδηλασία 

2 φορές / εβδομάδα.