ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: ΜΠΟΡΕΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ;

Η νηστεία του Πάσχα, γνωστή και ως Σαρακοστή, ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο, δηλαδή διαρκεί 48 ημέρες. Κατά την περίοδο της νηστείας αποκλείονται από τη διατροφή τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το αλκοόλ. Εξαίρεση αποτελούν η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Από την άλλη οι τροφές που περιλαμβάνονται σε μια νηστίσιμη διατροφή είναι: τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα έλαια, τα θαλασσινά και τα φυτικά προϊόντα (π.χ. γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, τόφου κ.α.).

 

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο είναι κατά πόσο η περίοδος της νηστείας αποτελείται από ισορροπημένες διατροφικές επιλογές που περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας.
Η νηστεία διατροφικά μας στερεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό: την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία βρίσκεται αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά). Επιπλέον, η πρόσληψη αλλά και η απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά ενώ αυξάνεται ιδιαίτερα η κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σιδηροπενική αναιμία, οστεοπόρωση, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.


Για να αποτελέσει η νηστεία του Πάσχα μία άρτια διατροφικά περίοδο χρειάζεται να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  • Κατανάλωση φυτικών πηγών σιδήρου (φακές, φασόλια, κάσιους, βρώμη) σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριά, μπρόκολο, κουνουπίδι) για μεγαλύτερη απορρόφηση.
  • Κατανάλωση φυτικών πηγών ασβεστίου (φασόλια, αμύγδαλα, ταχίνι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
  • Κατανάλωση αρκετών φυτικών πηγών πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών ώστε να αυξηθεί η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους.
  • Κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανεπεξέργαστων τροφίμων.
  • Κατανάλωση περισσότερων φρέσκων παρά κατεψυγμένων τροφίμων (π.χ. θαλασσινά).

Συμπερασματικά, οι ημέρες της νηστείας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στην υγεία μας καθώς παρατηρείται μείωση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης αλλά και σωματικού βάρους όταν ακολουθείται ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.