SUPERFOODS

O όρος “υπερ-τροφές” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι δηλαδή τρόφιμα των οποίων η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά παρέχει ένα ή περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα  “superfoods”  και τα οφέλη τους στην υγεία:

  • Berries (cranberries, blueberries, goji berries)

Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτκά και ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Ακόμη, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών αλλά και των ουρολοιμώξεων.

  • Μαστίχα Χίου

Είναι πλούσια σε τερπένια και πολυφαινόλες που προσφέρουν  αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τη δυσπεψία και τη γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση.

  • Κορινθιακή σταφίδα

Πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή προστασία, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της “κακής” χοληστερόλης (LDL).

  • Ιπποφαές

Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και φλαβονοειδή.  Χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης και την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

  • Εχινάτσια

Προστατεύει από το κρυολόγημα και την κοινή γρίπη και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

  • Ελαιόλαδο

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία και βελτιώνει το λιπιδαιμικό  προφίλ.

  • Ρόδι

Δρα καρδιοπροστατευτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολεμά τη γήρανση χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

 Οι “υπερ-τροφές” μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να αποτελέσουν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να εντάξετε τα “superfoods” σε γεύματα και σνακ όπως: σαλάτες, smoothie, γιαούρτι και μπάρες δημητριακών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Skrovankova S, Sumczynski D, Mlcek J, Jurikova T, Sochor J. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. Int J Mol Sci. 2015 Oct 16;16(10):24673-706. doi: 10.3390/ijms161024673.

Nocella C, Cammisotto V, Fianchini L, D’Amico A, Novo M, Castellani V, Stefanini L, Violi F, Carnevale R. Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):4-13. doi: 10.2174/1871530317666171114121533

Harvarvd health publishing, Harvard medical school, 10 superfoods to boost a healthy diet